ESPANA, ALMANSA Castillo de Almansa Reserva

De negen gemeenten die de appellatie Almansa mogen voeren, liggen halfweg Noord- en Zuid- Spanje, zo’n 100 kilometer van Benidorm en Alicante, en een goeie 300 kilometer ten oosten van Madrid. Spijtig genoeg wordt in Almansa veel mengwijn geproduceerd, er is eigenlijk maar één bodega die echte kwaliteitswijnen maakt en dat is de `Bodegas Piqueras’. Men kan ze beschouwen als de voortrekkers van deze streek, in Frankrijk hebben we dat ook al meermaals gezien dat één persoon of firma een hele wijnstreek tot betere kwaliteit aanzet en zelf het goede voorbeeld geeft.

Zij produceren deze prachtige `Castillo de Almansa’ met 65% Cencibel, 25% Monastrell en 10% Garnacha Tintorera, allemaal druivenrassen die ons als chinees in de oren klinken. Het is de specialiteit van deze bodega om hun wijnen op eiken vaten te laten rijpen, ze hebben er zo 1500! Het resultaat is een fluwelig zachte smaak, soepel en evenwichtig met natuurlijk een duidelijke, maar niet overdreven eiktoets. U kan deze wijn best drinken tussen zijn derde en achtste jaar bij allerlei soorten vlees. Schenken op 17 à 18 graden.