ESPANA, RUEDA DO, Palacio de Pimentel ‘Viura-Verdejo’

Kenners van Spaanse wijnen weten het al lang: de appellatie `Rueda’ staat bekend om zijn uitstekende witte wijnen! Het is gelegen in het midden van `Castilla-y-León’ ten noordwesten van Madrid, op zo’n 35 kilometer van de bekende D.O. `Ribera del Duero’. De geschiedenis van de wijnbouw gaat hier zeer ver terug maar het is pas vrij recent dat Rueda zijn hoog aangeschreven reputatie als witte-wijn-producent opbouwde. Het begon allemaal toen de directeur van het bekende Rioja-wijnhuis `Marqués de Riscal’ samen met de gereputeerde Franse professor `Emile Peynaud’ er in 1972 in slaagden een lekkere witte wijn te maken die beantwoordde aan de moderne smaak. Dit was schijnbaar het startschot dat iedereen uit zijn diepe siësta haalde want sinds dan is alles in een stroomversnelling geraakt. De reputatie van en vraag naar Rueda wijnen stijgt sindsdien nog elk jaar en er kwamen ondertussen vele nieuwe producenten en voortreffelijke wijnen bij.

De familie `Sanz’ die de fantastische `Palacio de Pimentel’ maakt die we u hier voorstellen, is reeds vijf generaties (sinds 1870) actief in deze streek. Ze hebben in 1976 de `Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja’ (BCCV) opgericht en hebben enorm veel voor `Rueda’ en de opbouw van haar goede reputatie gedaan. Het waren zij die als eersten `s nachts zijn beginnen oogsten en die allerlei milieuvriendelijke verbeteringen in de wijngaarden doorvoerden. Allemaal initiatieven en experimenten om de kwaliteit te verbeteren die nadien dankbaar door andere producenten werden overgenomen en zo de hele streek vooruit hebben geholpen.

`Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja’ staat vandaag de dag bekend als een van de allerbeste producenten van de regio, alles wat ze maken is van voorbeeldige kwaliteit! Ook deze heerlijke `Palacio de Pimentel’ is daar geen uitzondering op. Hij is gemaakt met 50% Verdejo en 50% Viura (=Macabeo), het resultaat is een enorm aangename, levendige, frisse en fruitige witte wijn met veel fi nesse en toch heel wat body.

U schenkt hem best jong, tussen zijn eerste en derde levensjaar, op 9 à 10 graden. Heerlijk als zomers aperitief of bij gerechten met asperges, mosselen, rauwe of gepocheerde oesters en natuurlijk bij paella. Een pracht van een wijn met een zeer redelijk prijskaartje!